Lifestyle en Advies Oost Gelre  (lenaog)

Suiker!

Wij hangen aan elkaar van suikers.... het zit overal in. Zichtbaar en niet zichtbaar. En het is ........... gif.
Wij hebben maar 1% suiker nodig van alles wat we eten...niet meer dan 10-20 gram koolhydraten zijn dat per dag!
En we eten Veeeeel meer.
Iedere keer als we suiker of koekjes, aardappelen, brood, rijst of pasta eten maakt ons lijf insuline aan.
En omdat wij dat hele dagen door eten komt er veel te veel insuline in ons lijf dat niet verbruikt wordt en opgeslagen wordt VET.
90% van onze ziektes is het gevolg van SUIKER.
Candida is suiker en koolhydraten
Kankercellen groeien op suiker.
Laten we in Hemelsnaam eens wat bewuster worden, ook voor onze kinderen!

Moeders!!! Willen jullie alstublieft niet meer die rottige akelige pakjes frisdrank meegeven naar school en de liga’s en andere rommel?
En niet de hele dag snoep voeren?
We maken onze kinderen dik, vet, dom en ziek!

Als jouw kind druk is, een bleke gelaatskleur heeft, vochtige klamme handjes, of de diagnose ADHD heeft opgeplakt gekregen, slecht slaapt, jeuk heeft of veel buikpijn heeft en alleen maar koolhydraten eet of veel snoept.
Laat dan dat weg! Gooi het eruit!
Maak van jouw kind geen diabetes patiënt.
Of een Hartpatiënt!

En als jij zelf de hele behoefte hebt aan koolhydraten? Verander dan je levensstijl.
Ga op de juiste complexe koolhydraten, eet veel groentes en fruit en drink minimaal 2 liter plat schoon water per dag!
En ga van de stoel af: BEWEEG!

Ik maak me grote zorgen om de gezondheid van Nederland.
En er zijn weinig mensen die dit weten en vertellen!

Dus bij deze!

Met mij zijn er veel collega's die er precies hetzelfde over denken! Wordt eens bewust welk een afvalbak jij van je lichaam maakt. Gek dat er zoveel mensen ziek zijn en bij de huisarts de deur platlopen? Van de 10 patiënten die iedere dag bij de huisarts zitten, zouden er 7 (dat is 70%) niet komen als de leefstijl en de voeding zou worden aangepast.

 

Lichaamsbeweging & gewichtsverlies – Hoe dit voor u kan werken.

• Proberen gewicht te verliezen door alleen maar meer aan lichaamsbeweging te doen is lastig. Om iedere week een halve kilo gewicht te verliezen – door alleen maar lichaamsbeweging – moet u 500 calorieën extra verbranden per dag, bovenop uw huidige activiteiten. Dat is geen makkelijke opgave. U moet daarvoor een uur bergop lopen met een rugzak van 5 kg of 90 minuten baantjes trekken, zonder te stoppen. Gewicht proberen te verliezen door alleen maar uw activiteiten te verhogen – of door alleen maar uw calorieën te beperken – zal bij lange na niet zo effectief zijn als een combinatie van voeding en lichaamsbeweging.

• Door uw calorie-inname te beperken, kan uw metabolisme iets vertraagd raken. Uw metabolisme bepaalt het aantal calorieën dat uw lichaam verbrandt voor het in stand houden van de fundamentele lichaamsprocessen – en het bepaalt voor een groot deel uw ‘verbruikte calorieën’. Maar uw metabolisme kan dus iets langzamer gaan werken als u iets minder gaat eten. Dus zelfs als u minder calorieën binnenkrijgt, kunnen uw verbruikte calorieën ook dalen, waardoor de balans tussen inname en verbruik van calorieën gelijk kan blijven.

• Krachttraining kan helpen bij het verhogen van uw metabolisme. Als mensen ‘trainen’, denken ze vaak aan aerobe inspanning, zoals fietsen, zwemmen of joggen. Maar krachttraining is ook belangrijk – deels omdat het u helpt spiermassa op te bouwen, wat uw metabolisme een boost kan geven en helpt de daling in calorieverbruik te compenseren als u minder calorieën naar binnen krijgt door minder te eten.

• Het is makkelijk om foutjes te maken bij het tellen van calorieën, zowel de calorieën die u binnenkrijgt als die u verbruikt.

 Mensen overschatten vaak het aantal calorieën dat verbruikt wordt bij de inspanning die ze doen – en onderschatten het aantal calorieën dat ze binnenkrijgen uit voedsel. Dat kan de frustratie mede verklaren die veel mensen vaak hebben als ze er van overtuigd zijn dat ze ‘alles goed’ doen, maar de weegschaal niet meewerkt.

• Inspanning is erg belangrijk voor een goede gezondheid en iets doen is beter dan niets doen. Als mensen horen dat ze misschien wel een uur of meer aan lichaamsbeweging per dag moeten doen om hun gewicht onder controle te houden, dan kan dat een beetje ontmoedigend werken. Maar laat de cijfers u nergens van weerhouden. Doe wat u kunt doen, doe het regelmatig en probeer steeds een stapje verder te gaan – of een beetje harder te trainen.

Geschreven door Susan Bowerman, MS, RD, CSSD.

Wilt u betere sportprestaties neerzetten?
Ook voor hulp bij betere sportprestaties bent u bij ons aan het juiste adres.

Sinds september 2015 is er een geweldige sportdrank op de markt onder de naam CR7 Drive.
Deze sportdrank is ontwikkeld door Cristiano Ronaldo in nauwe samenwerking met Herbalife. Hier werken vele wetenschappers en de betere artsen op allerlei gebied. 
Nadat de ontwikkelingsfase was afgesloten is deze getest door tenminste 100 professionele atleten en sporters en de gemeten waarden die het lichaam extra nodig had om beter te kunnen blijven presteren, was bij een ieder het zelfde.
Na deze uitgebreide onderzoek en test fase is deze sportdrank voor iedereen beschikbaar gekomen.
Alle grote en bekende sporters gebruiken deze tegenwoordig.
Een sporter wil het beste van het beste. Waarom u dan niet?

Vraag ons naar het speciale programma inzake de sportvoeding.

Gezond zijn en gezond blijven is in deze tijd belangrijker dan ooit. Voldoende vitamines en mineralen kunnen je helpen je weerstand op peil te houden. Met een goede weerstand kan je lichaam extra bescherming bieden tegen invloeden van buitenaf. Deze tien vitamines en mineralen hebben een positieve invloed op je immuunsysteem.
 

Eet jij gezond en gevarieerd en krijg je dagelijks tenminste 250 gram groenten en 2 stuks fruit binnen? Gefeliciteerd, dan ben je één van de weinigen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat zo'n 80 procent van de Nederlanders dénkt dat ze voldoende groenten eten, maar dat slechts de helft daarvan ook echt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram haalt.

We vinden het moeilijk voldoende groente te eten

Dat mensen denken dat ze voldoende binnenkrijgen, maar de benodigde hoeveelheid niet halen, komt onder meer omdat mensen vaak het gekochte gewicht tellen. Wanneer je dat doet bij groenten die je rauw eet, zoals wortels of komkommer, dan klopt dat wel. Maar gaat het over de spinazie of prei in je winkelwagentje, dan verlies je al een flink aantal grammen bij de bereiding. Je gooit bij het schoonmaken immers delen weg en sommige groenten slinken ook nog eens flink als je ze kookt of wokt. Van die spinazie bijvoorbeeld, heb je eigenlijk rauw 450-500 gram nodig om 250 gram over te houden. Het scheelt natuurlijk al als je ook groenten bij je andere maaltijden eet (bij het ontbijt bijvoorbeeld, of soep voor de lunch) en tussendoor worteltjes, tomaatjes of komkommers snackt.

 

Een beetje extra

Weet je van jezelf dat je niet aan die 250 gram groenten en 2 stuks fruit komt, dan kan een voedingssupplement een optie zijn om toch voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Gezonde voeding is altijd de basis, maar soms kan het nodig of zinvol zijn iets extra's te nemen. Zo adviseert de Gezondheidsraad sommige mensen altijd extra vitamines te nemen, ook al eten ze gezond. Dit is omdat ze onvoldoende vitamines uit de voeding halen of zelf onvoldoende aanmaken. Denk aan baby's en kleine kinderen die vitamine D en K extra nodig hebben. Of donkere en oudere mensen die extra vitamine D moeten nemen. Ook vrouwen die zwanger willen worden of zijn, mensen die niet of onvoldoende buiten komen en veganisten raadt de Gezondheidsraad aan om supplementen te gebruiken. Ook in periodes dat je ongezonder eet, wanneer je veel sport, je een verminderde weerstand hebt of bij het afvallen kan een supplement een steuntje in de rug geven.

De zes weerstandvitamines

Of je ze nu uit een potje haalt of voldoende binnenkrijgt via je voeding, er zijn zes vitamines die een rol spelen bij de weerstand en je lichaam beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Vitamine A

Vitamine A, ook wel Retinol genoemd, is een in vet oplosbare vitamine die veelal in dierlijke producten voorkomt. Ons lichaam kan zelf ook vitamine A aanmaken, uit plantaardige carotenoïden. Deze vitamine zorgt er mede voor dat we voldoende witte bloedcellen hebben. Deze cellen zijn onderdeel van ons afweersysteem. Vitamine A zit bijvoorbeeld in lever(producten), margarine en halvarine.

Vitamine B6, B11 en B12

Vitamine B6, dat vooral in aardappelen, bananen en bruinbrood zit, zorgt voor een goede conditie van de lymfeklieren en daarmee voor voldoende witte bloedcellen. Foliumzuur (vitamine B11) en vitamine B12 zijn van invloed op de ontwikkeling en gevoeligheid van specifieke cellen van het afweersysteem.

Vitamine C

Eén van de bekendste weerstandvitamines is natuurlijk vitamine C. Deze vitamine stimuleert de vorming van, en voorkomt schade, aan witte bloedcellen. Ook zorgt deze vitamine dat ijzer uit de voeding beter wordt opgenomen. Van nature zit vitamine C met name in groenten en fruit, zoals kiwi, sinaasappel, rode paprika en aardappelen.

Vitamine D

Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand. Deze vitamine wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. In vette vis (zalm, haring, makreel) zit veel vitamine D. Daarnaast wordt het toegevoegd aan halvarine en margarine. Dat neemt niet weg dat mensen met een donkere huid, vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 er sowieso verstandig aan doen vitamine D bij te slikken.

De vier weerstandsmineralen

Je lichaam heeft dagelijks een flinke portie vitamines nodig. Maar ook een tekort aan mineralen leidt tot allerlei ongemakken. Deze vier mineralen spelen een belangrijke rol voor je weerstand.

Koper

Het mineraal koper zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze cellen beschermen. Een kopertekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen. Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.

Seleen

Seleen of selenium is het tweede mineraal dat onmisbaar is voor een goede weerstand. Het stimuleert specifieke verdedigingscellen van ons afweersysteem. Deze cellen kunnen indringers  onschadelijk maken. Je vindt seleen in bijna alle voedingsmiddelen. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen in de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten. Orgaanvlees zoals lever bevat veel seleen en vis en schelpdieren ook.   

IJzer

IJzer is een belangrijk bestanddeel van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof van de longen naar de weefsels. Daarnaast ondersteunt dit mineraal het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening. IJzer komt voor in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn brood en vlees(waren).

Zink

Zink speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van afweercellen in de schildkier. Er worden bij een tekort namelijk niet alleen minder afweercellen aangemaakt; ze reageren ook minder goed. Dit mineraal komt vooral voor in vlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk om vitaal ouder te worden, omdat essentiële vitamines en mineralen een belangrijke rol spelen in onze energiestofwisseling. Ook het afweersysteem blijft sterk bij een goede voeding.
 

Om vitaal te blijven, is een gezond voedingspatroon met voldoende vitaminen en mineralen belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert niet voor niets om dagelijks 250 gram groenten en twee stuks fruit te eten. Zorg daarbij voor voldoende variatie. Wie met de seizoenen eet en varieert in kleur van voeding, krijgt in principe voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Ben je boven de vijftig, dan is die gezonde voeding natuurlijk onverminderd belangrijk. Maar bij het ouder worden gaat de stofwisseling op een lager pitje branden. Hierdoor is steeds minder energie uit de voeding nodig. Geen wonder dus dat de eetlust bij het ouder worden vaak afneemt. De behoefte aan vitamines en mineralen is echter hetzelfde, soms zelfs hoger. De behoefte aan vitamine D bijvoorbeeld.

 

Vitamine D

Vitamine D heeft meer invloed dan gedacht werd. Zo is gebleken dat een te lage inname van vitamine D invloed heeft op depressie. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en het behoud van sterke botten, omdat het de opname van calcium in het skelet stimuleert. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat de huid van de oudere mens steeds minder vitamine D aanmaakt. De Gezondheidsraad adviseert een vitamine D supplement voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 mg per dag) en voor iedereen vanaf 70 jaar (20 mg per dag).

Vitamine B12

Ook vitamine B12 is belangrijk voor 50-plussers. Vaak wordt deze vitamine uit vlees, vis, zuivel en eieren slecht opgenomen door ouderen, zeker bij infecties aan maag of darmen. Hierdoor kan de maagzuurproductie namelijk verminderen. In ons speeksel en in de maag worden enzymen gemaakt, die ervoor zorgen dat vitamine B12 goed wordt opgenomen in onze darmen. Als we ouder worden dan maken we minder van deze stoffen aan en neemt het risico op een vitamine B12-tekort toe. In de Verenigde Staten krijgen alle 50-plussers daarom het advies om extra vitamine B12 te nemen. Hoewel we in Nederland geen officieel B12 advies voor ouderen hebben, kan een supplement dus wel een goede aanvulling zijn.

Diezelfde vitamine B12 heeft samen met z'n zusjes B6 en foliumzuur (B11) een positief effect bij het behoud van gezonde vaatwanden. Ze verlagen namelijk het homocysteïne gehalte in het bloed; een stofje dat ontstaat bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een hoog gehalte aan homocysteïne in het bloed wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op atherosclerose, hart- en vaatziekten en beroertes.

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk om vitaal ouder te worden, omdat essentiële vitamines en mineralen een belangrijke rol spelen in onze energiestofwisseling. Ook het afweersysteem blijft sterk bij een goede voeding.
 

Om vitaal te blijven, is een gezond voedingspatroon met voldoende vitaminen en mineralen belangrijk. Het Voedingscentrum adviseert niet voor niets om dagelijks 250 gram groenten en twee stuks fruit te eten. Zorg daarbij voor voldoende variatie. Wie met de seizoenen eet en varieert in kleur van voeding, krijgt in principe voldoende vitaminen en mineralen binnen.

Ben je boven de vijftig, dan is die gezonde voeding natuurlijk onverminderd belangrijk. Maar bij het ouder worden gaat de stofwisseling op een lager pitje branden. Hierdoor is steeds minder energie uit de voeding nodig. Geen wonder dus dat de eetlust bij het ouder worden vaak afneemt. De behoefte aan vitamines en mineralen is echter hetzelfde, soms zelfs hoger. De behoefte aan vitamine D bijvoorbeeld.

 

Vitamine D

Vitamine D heeft meer invloed dan gedacht werd. Zo is gebleken dat een te lage inname van vitamine D invloed heeft op depressie. Vitamine D is belangrijk voor de opbouw en het behoud van sterke botten, omdat het de opname van calcium in het skelet stimuleert. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Uit onderzoek blijkt dat de huid van de oudere mens steeds minder vitamine D aanmaakt. De Gezondheidsraad adviseert een vitamine D supplement voor vrouwen vanaf 50 jaar (10 mg per dag) en voor iedereen vanaf 70 jaar (20 mg per dag).

Vitamine B12

Ook vitamine B12 is belangrijk voor 50-plussers. Vaak wordt deze vitamine uit vlees, vis, zuivel en eieren slecht opgenomen door ouderen, zeker bij infecties aan maag of darmen. Hierdoor kan de maagzuurproductie namelijk verminderen. In ons speeksel en in de maag worden enzymen gemaakt, die ervoor zorgen dat vitamine B12 goed wordt opgenomen in onze darmen. Als we ouder worden dan maken we minder van deze stoffen aan en neemt het risico op een vitamine B12-tekort toe. In de Verenigde Staten krijgen alle 50-plussers daarom het advies om extra vitamine B12 te nemen. Hoewel we in Nederland geen officieel B12 advies voor ouderen hebben, kan een supplement dus wel een goede aanvulling zijn.

Diezelfde vitamine B12 heeft samen met z'n zusjes B6 en foliumzuur (B11) een positief effect bij het behoud van gezonde vaatwanden. Ze verlagen namelijk het homocysteïne gehalte in het bloed; een stofje dat ontstaat bij de opbouw en afbraak van eiwitten. Een hoog gehalte aan homocysteïne in het bloed wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op atherosclerose, hart- en vaatziekten en beroertes.

Vitamine K

Naast voldoende Calcium en vitamine D is voldoende vitamine K essentieel voor het behouden van sterke botten. Vitamine K zorgt ervoor dat niet te veel calcium uit de botten wordt afgebroken en met de urine wordt uitgescheiden. Daarnaast zorgt vitamine K voor een goede bloedstolling.

Calcium

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.

Chroom

Het mineraal chroom heeft invloed op de geheugenfunctie en cognitieve vaardigheden bij ouderen. Chroom heeft onder andere positieve effecten op het glucosemetabolisme, dat van invloed is op de hersenfunctie. Chroom speelt ook een rol bij de verwerking van vetten en koolhydraten. Daarnaast is aangetoond dat het een positief effect heeft op de activiteit van insulinereceptoren. De mineralen mangaan, zink en selenium ondersteunen het glucose- en insulinemetabolisme ook.

IJzer en magnesium

De mineralen ijzer en magnesium ondersteunen het energieniveau en houden je vitaal. IJzer ondersteunt bovendien het concentratievermogen en draagt bij aan een heldere geest.

Medicijngebruik

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor oudere mensen minder gezond of gevarieerd eten en dus mogelijk een vitaminetekort kunnen ontwikkelen. Denk aan een verminderde eetlust, kauw- en slikproblemen door gebitsproblemen, sociale isolatie en een verminderde mobiliteit. Ook gebruiken mensen boven de 50 jaar meer medicijnen, terwijl bepaalde medicijnen de opname van vitamines verstoren. Dit geldt bijvoorbeeld bij sommige bloeddrukverlagers. Dan kan er als aanvulling een multi-vitamine voor senioren geslikt worden. Overleg eventueel met je arts of dit nodig is.

Voeding voor het brein

Een goede concentratie van B-vitamines, vooral van vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en B12, ondersteunen het concentratievermogen en het geheugen. Maar er zijn nog veel meer voedingsstoffen die nodig zijn voor de hersenen. Dit gaat bijvoorbeeld ook op voor vitamine C, D en E en voor omega 3-vetzuren. Ook jodium, ijzer en zink zijn goed voor het geheugen.

Waar zit het in?

Vitamine B6. Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.
Vitamine B11 (foliumzuur)Foliumzuur komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. 
Vitamine B12 Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten, zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.
Vitamine D Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Vitamine K Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen.
Calcium Calcium zit in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten.
Chroom Chroom zit in groenten, fruit, volkoren graanproducten en in mindere mate in vlees en zuivelproducten.
Jodium Van nature komt jodium voor in zeewier, zeevis en eieren. Toegevoegd jodium zit in gejodeerd keuken-, tafel- en dieetzout, bakkerszout, brood dat gebakken is met bakkerszout en sommige vleeswaren.
Magnesium Magnesium zit in brood en graanproducten, groente, melk en melkproducten en vlees.
IJzer IJzer zit vooral in rund- en lamsvlees, volkorenbrood, broccoli en sperziebonen.
Zink Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.